top of page
  • Skribentens bildEva H

Hjärtlig Risotto

Denna kärleksfulla Risotto kan serveras både vegetarisk och glutenfri. tillsammans med en Ratatouille.

För att skapa detta upplägg behöver du:


Paprika, zucchini, några ärtor, en form för hjärtat (jag använde en kakform i metall), ev. några klädnypor, agar agar, en pipett eller droppflaska med liten pip, en mixer och gärna lite mörkröd juice (jag tog ett par matskedar rödbetsjuice) för att fördjupa pärlornas röda färg.

1. Skär en paprika i tunna filéer, dvs skär bort det vita inuti paprikan plus lite till så att du får böjbara skivor (se boken Vacker Mat På Fat). Skär sedan skivorna i ca 1 cm breda längder. Spara det "spill" som uppstår.

2. Skär en zucchini längsgående i tunna skivor (det blir bäst med en mandolin). Skär sedan i längder med samma bredd som paprikan.

(På bilden till vänster har jag även gjort ett hjärta med enbart zucchini.)

3. Olja insidan av din form och placera på smord ugnsplåt.

4. Lägg i grönsakslängderna växelvis rött och grönt. (Du kan naturligtvis lägga till lök och andra rotfrukter/grönsaker också) Börja i toppen av hjärtat och låt några sluta i spetsen (för att få en bra spets) men de flesta längderna kan fortsätta en bit förbi upp på andra sidan (se foton). Allt för att få ett välformat hjärta. Jag använder klädnypor för att hålla ihop delarna i början, efter flera lager håller delarna sig bättre på egen hand och klädnyporna behövs inte längre.

5. Pensla med olja, salta och krydda enligt smak och rosta i ugn ca 215C tills hjärtat fått fin färg (tar ca 25 min).


6. Kör överblivna paprikabitar i en mixer. Sila. Tillsätt ev. något som gör den röda färgen djupare (t.ex. några matskedar rödbetsjuice). Med hjälp av Agar-Agar tillverka pärlorna (se boken).


7. Laga en risotto du tycker om (mycket parmesan i är gott).


8. Lägg upp risotton på tallrikar. Dekorera med paprika pärlor och ärtor.


9. Sätt en bred spatel eller t.ex. osthyvel under hjärtat innan du tar bort formen. Med vass kniv, se till att kanterna släppt från formen och lyft sedan bort formen. Lägg hjärtat ovanpå risotton. Den går att trycka till hjärtat lite om hjärtformen behöver förstärkas.


Klart att servera!

137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Påsk Glass

Comments


bottom of page