top of page
Droppar_gron_1_edited.png

Det finns en mängd spännande hjälpmedel för att åstadkomma iögonfallande matupplägg.

Nedan beskrivs de verktyg som används i boken.

Verktyg

* Inkluderat i  STARTPAKETET nedan.

Verktyg till web-9819.jpg

Startpaket

Startpaket

Lyckas med mat är en leverantör av köksredskap

som har tagit fram ett startpaket till Vacker Mat På Fat. 

Detta paket erbjuds alla läsare till ett rabatterat pris.

Tryck på länken nedan för mer information.

Det finns många bra leverantörer av verktyg. Jag brukar använda mig av Bagaren och Kocken, KitchenLab, Kitchen Time, Lyckas med mat och Söders Gourmet, Alla är svenska leverantörer som går att beställa hos via webben. Några special redskap är svåra att hitta i Sverige och men finns on-line i andra länder (med leverans till Sverige) hos MoldBrothers, Mercer Culinary, Amazon.de, Silikomart m.fl.

Verktyg - mer information

Dekorationssked
Grönsakshyvel
Kniv
Plate spacers
Schabloner

Dekorationssked

Silikomart har en bra dekorationssked. Finns hos många leverantörer av köksutrustning. När du dekorerar med en sådan sked så ska den hållas nästan lodrätt mot tallriken. Skederna finns i olika storlekar beroende på hur tjock din sås är. Jag använder helst plastflaska/pipett för de tunnaste såserna.

Grönsakshyvel

Det finns många olika sorters grönsakshyvlar, några presenteras i boken. De flesta är enkla att hitta i handeln. En s.k. Vegetable Sheeter, som låter dig skapa långa breda "lakan" av din potatis/zucchini/äpple och använda i lasagne eller kreativa maträtter och desserter, kan vara svår att få tag på till ett rimligt pris. Jag har hittat en variant av märket Betty Bossi (Veggie Sheet Slicer) som är riktigt prisvärd. Har du en hushållsassistent av märket KitchenAid så finns en Vegetable Sheeter som tillbehör. Se längre ner under "Spiralizer" för att hitta fler verktyg för grönsaksskärning.

Kniv

Val av kniv är mycket personligt. Kniven ska ligga bra i handen och vara väl avvägd från spets till skaft. Jag använder allt från dyra knivar av märket Wüsthof till en mängd billiga små skalknivar med olikfärgade plasthandtag. Det viktigaste dock är ju att kniven är vass! Glöm inte att slipa knivarna vid behov. Kosta på en professionell slipning. Att slipa den själv ger bara en minimal effekt.

Plate Spacers

Håller avstånd mellan staplade tallrikar. Jag använder dessa när jag har ont om utrymme. Då kan jag t.ex. dekorera flera desserttallrikar med sås och sedan stapla dem utan att de rör vid varandra. Tyvärr verkar min leverantör ha upphört med dessa. Återkommer så snart jag hittat ett alternativ.

Schabloner

Schabloner (eller "Plate stencils" som Amazon.com kallar det) finns ofta bland tårtdekorationer eller hos specialist leverantörer. Vad som helst kan egentligen användas så länge schablonen är liten nog att lägga på en tallrik och enkel att lyfta upp när du använt den för att dekorera med sås, kryddor etc. Se mer i boken.

Silikonformar

Tourbillon är en sorts silikonform som kan användas till mycket. Den ser ut som en snurra/spiral i formen. Finns av märket Silikomart. Det finns många andra roliga former. När du väljer silikonform, tänk på att välja en som kan användas både i frys och i ugn. Formarna är ofta ganska dyra så det är bra om det finns flera användningsområden för dom. Viktigt att silikonformen håller hög kvalitet. 

Spiralizer

Spiralizers (eller grönsaksskärare som det också kallas) ger långa spiraler av en grönsak. Du kan få t.ex. spagetti (glutenfri) av zucchini och andra grönsaker eller vackra girlanger att garnera en ratatouille eller ha med i en sallad. Se blogginlägg "Olika grönsakssvarvar" för olika användningsområden och lämpliga grönsaker. Det finns många alternativ på grönsaksskärare i handeln.

Spritspåsar och tyllar

Detta verktyg är inte bara till för desserter. Grönsakspuréer, varma som kalla, blir vackra tillbehör när de spritsas på tallriken. En "tylladapter" är bra att använda mellan påsen och spritsmunstycket (tyllen), då kan man enkelt byta mellan olika tyllar på samma påse.

Såsskrapa

En såsskrapa/mönsterskrapa är ett mycket användbart verktyg när man snabbt vill dekorera flera tallrikar med sås. Den kallas även "Plating Wedge" och finns av märket Mercer på Amazon.com.

Utstickare

En utstickare används ofta inom bakning för att stansa ut tårtdekorationer. En stjärna, ett hjärta, en prick mm kan alla bli fina om man stansar ut dom ur grönsaker och sedan har i sin sallad eller låter dom pryda tallriken. Se boken för exempel.

Silikonform
Spiralizer
Spritspåsar
Såsskrapa
Utstickare
bottom of page